Journalistieke visie

Vakgenoten! Als journalist & erkend counselor/coach kan ik je helpen  doelgerichter, visierijker en evenwichtiger te functioneren, zowel in  je werk als privé.

Is het reëel of juist paradoxaal, vragen en antwoorden over werk en privé samen te voegen? Dat hangt er van af. In mijn visie vallen journalistieke vragen en levensvragen vlekkeloos samen als je gedreven wordt door je vak. Als je een voortrekkersrol wilt spelen  via je journalistieke artikelen; als je helderheid voor je publiek wilt creëren; als je wilt duiden en verbinden, dwars door oorlogen en misverstanden heen. Want die zijn van alle tijden.

Heksenwaag: scoren-om-het-scoren of…?

Ligt je focus evenwel op het persoonlijk ‘scoren’, desnoods ten koste van anderen, dan zal je (gevoels)leven niet altijd synchroon lopen met je pennevruchten en zit je bij mij aan de verkeerde kant van de heksenwaag. Ténzij je ‘ergens’ het gevoel hebt dat dit scoren-om-het-scoren toch niet oplevert wat je ervan had verwacht; dat doel en middel door elkaar heen lopen. Dan kun je het natuurlijk ook eens ánders proberen  – met mijn hulp bijvoorbeeld.

Verantwoorde journalistiek
Ik ga uit van verantwoorde journalistiek. Van dat, waar het vak oorspronkelijk voor bedoeld was en is: het publiek wegwijs maken. Een theateragenda heeft zeker bestaansrecht, maar als het nieuws zélf amusement-om-het-amusement wordt, schiet het zijn doel voorbij. Dan is het woord ‘journalistiek’ opgerekt voor oneigenlijk gebruik. Sensatie als neveneffect is iets anders dan sensatie als doel. ‘Politicus blijkt serieverkrachter’? Ja.  Voyeurisme om de kick (‘Koningin op toilet’) ? Nee.
Van degradatie is ook sprake als een verhaal niet bedoeld is om het publiek inzicht te verschaffen maar om een eigen stokpaardje te berijden, waaraan andermans ‘waarheden’  ondergeschikt worden gemaakt. Het eigen gelijk verheffen tot wet – fundamentalisme dus.

Maar ik raak voortijdig op dreef.
Lees mijn verhalen, blogs en tips en kijk of  de stijl je aanspreekt. Ik streef liefst naar onbekrompen en (soms) toch scherpe, veelal ‘speelse’ vormen van journalistiek waarbij respect, integriteit en humor voorop staan. Hoe meer ik dat toepas, hoe eerlijker én onverhulder de resultaten blijken te zijn. Ook kan er in mijn ogen nauwelijks genoeg gelachen worden en dat heeft veel te maken met (zelf)relativering. Lachen bindt en is uiteindelijk bijna net zo besmettelijk als tbc. Zinvol kortom, want het raakt je.
(En  nu maar hopen dat je het verschil aanvoelt tussen lachen en sensatie …)

Weblog
Zinvolle journalistiek is ook het uitgangspunt van mijn tweede boek (werktitel: ‘Visie, voer voor journalisten’), dat hopelijk binnen nu en een jaar verschijnt. Als je wilt, kun je meedenken en eventueel ook een bijdrage leveren – graag zelfs! Zie mijn (een- tot tweewekelijks ververste) ‘Weblog. Ik zal je dankbaar zijn voor je respons.

Levensvisie
Mijn activiteiten naast de journalistiek: het  leiden van Socratische dialogen en het faciliteren van een Attitudinal Healing groep (zie www.vanharttothart.org), sluiten nauw aan op m’n vak – dat immers visie vereist.

Let's go skyhigh!

Een heldere visie zet ons op koers – onontbeerlijk voor journalisten die beseffen hoeveel impact hun werk op de wereld kan hebben. Met een visie die uitstijgt boven de waan van de dag is er geen houden meer aan! Als een raket, nee, als een visionaire heks vliegen wij dan op onze bezemsteel naar de hogere regionen van een betekenisvol bestaan. Kennis uitdragen – een zinvolle uitdaging! Want waar we ook over communiceren, visie is onontbeerlijk. Net zoiets als je rijbewijs halen: of je nu diesel of benzine gebruikt, je moet éérst leren gas geven.
De bezem erdoor en gas geven dus. Welkom op mijn website!

 

Comments are closed.